Vrijblijvend advies of afspraak maken? Neem direct contact met ons op.
Een intakegesprek bij Edelweiss is altijd GRATIS.

ClaudicatioNet

Claudicatio intermittens

Behandeling middels gesuperviseerde looptherapie

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat gesuperviseerde looptherapie een goede en effectieve behandeling voor etalagebenen is. Hierbij volgt een patiënt twee tot drie keer per week een looptraining. Deze training duurt minimaal een half uur en vindt gedurende minimaal 3 maanden plaats. Daarnaast moet de  patiënt dagelijks zelfstandig oefenen. De fysiotherapeut adviseert hoe dit het beste te doen. Door deze vorm van gesuperviseerde looptherapie neemt de maximale loopafstand (in meters) van een patiënt tot meer dan 200 procent toe. Looptherapie heeft ook een gunstig effect op cardiovasculaire risicofactoren, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes mellitus.

Gesuperviseerde looptherapie geldt als de meest effectieve behandeling voor claudicatio intermittens. Hierdoor neemt de maximale loopafstand (in meters) van een patiënt tot meer dan 200 procent toe. 

Onze fysiotherapeut is aangesloten bij ClaudicatioNet, het landelijk netwerk looptherapie, en is speciaal opgeleid in het op de juiste wijze uitvoeren van de looptraining en communicatie ter bevordering van therapietrouw.

Informatie over claudicatio intermittens

Patiënten met claudicatio intermittens hebben pijn bij het lopen door slagaderverkalking in de benen. Het is een veelvoorkomende aandoening, naar schatting 3 procent van de mensen van 55 jaar of ouder heeft er last van. Naarmate de leeftijd toeneemt loopt dit getal op naar 1 op de 10 patiënten van 70 jaar of ouder.

Na een bepaalde afstand gelopen te hebben, moeten ‘claudicanten’ stoppen met lopen omdat zij pijn in de benen krijgen ten gevolge van zuurstofgebrek in de spieren. Door enige tijd te wachten zakt de pijn en kan de patiënt weer verder lopen waarna weer klachten optreden. Omdat gesteld wordt dat mensen de klachten verbloemen door net te doen alsof ze etalages aan het bekijken zijn, heet claudicatio intermittens in de volksmond vaak ‘etalagebenen’ of ‘de etalageziekte’.

Looptherapie is lange tijd onderbelicht geweest. Patiënten kwamen bij de huisarts of vaatchirurg met pijn bij het lopen en werden naar huis gestuurd met het advies om meer te gaan lopen. Dat ging tegen de logica van de meeste patiënten in waardoor de therapietrouw gering was. Te vaak werd vervolgens overgegaan tot een dotterbehandeling of een bypassoperatie. Behandelingen die gepaard kunnen gaan met complicaties, overlijden en aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

Voor uitgebreide informatie: www.etalagebenen.nl

logo_claudicatioNet

logo_etalagebenen