Vrijblijvend advies of afspraak maken? Neem direct contact met ons op.
Een intakegesprek bij Edelweiss is altijd GRATIS.

Dry needling

Dry needling

Het inzetten van dry needling als behandelvorm is tegenwoordig zeer populair.
De oefentherapeut / acupuncturist heeft jarenlange ervaring in het behandelen van pijnklachten gerelateerd aan het houdings- en bewegingsapparaat.

Dry needling bij pijnklachten kan met name zeer effectief zijn indien het wordt ondersteund door acupunctuur en eventueel massage op de pijnlijke plek.
In beide therapieën wordt de huid doorboord met een naald, dus puur qua definitie is dry needling hetzelfde als acupunctuur. Je zou kunnen zeggen dat dry-needling een Westerse vorm van acupunctuur is.

Dry needling is qua theorie gebaseerd op anatomische en neurofysiologische principes. In de acupunctuur werkt men met energetische modellen, echter het prikken van een pijnlijk punt, anders dan een acupunctuurpunt, is in de acupunctuur zeer gangbaar. Deze punten worden ‘ashi’-punten genoemd. ‘Ashi’ betekend ‘auw’ in het Chinees.

Wat is dry needling

Dry needling is een behandeling, welke zich kenmerkt door het inbrengen van een acupunctuurnaald, door de huid heen, op specifieke plaatsen. Deze plaatsen worden triggerpoints of tenderpoints genoemd. De triggerpoints liggen in onderliggend spierweefsel en kun je zien als een pijnlijke verharding of spierknoop. Behalve voor pijn, kan een spierknoop ook zorgen voor bewegingsbeperking, stijfheid en verminderde werkzaamheid van de desbetreffende spier.
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet tot nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dit aanspannen wordt een twitch genoemd. De dry needling heeft als doel het wegnemen van de verhardingen en het verlichten van pijn en andere sensaties.
Dry needling is een zeer effectieve techniek voor behandeling van spierpijnen en spiergerelateerde klachten, waarbij lokale verkrampingen in spieren en/of uitstralende sensaties optreden.

Toepassingen

Dry needling wordt toegepast bij klachten waarbij spieren betrokken zijn zoals:

 • Pijnlijke en stijve spieren en gewrichten
 • RSI klachten
 • Klachten van de nek,schouder, arm, elleboog (tennis- en golfers elleboog), onderarm en pols.
 • Klachten van de lage rug-, heup-, beenspieren.
 • Pijnlijke spieren (b.v. na een aanrijding, operatie)
 • Hielspoor en andere voetklachten.
 • Chronische klachten, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde werkhouding
 • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld de arm/schouder bij gebruik van de toetsen en/of muis bij computerwerk
 • Overbelasting of blessures bij sportactiviteiten
 • Verkramping van het spierweefel bij meniscusletsel of een hernia
 • Mentale problemen zoals stress of depressie
 • Hoofdpijn of migraine gerelateerd aan triggerpunten in de nek

Vooral voor spierklachten die al lang bestaan, is dry needling geschikt.
De meeste patiënten met spierproblemen kunnen behandeld worden met de naalden, maar in sommige gevallen is dry needling minder geschikt. Zwangerschap is een reden om niet te behandelen, net als angst voor naalden. Acute blessures als gevolg van een ongeval, bijvoorbeeld een spierscheuring, zijn ook uitgesloten van behandeling.

Vergoedingen

Dry needling uitgevoerd door een acupuncurist wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering voor alternatieve zorg.