Ik ben incontinent

Wat kan Edelweiss u bieden?

Als er bij u sprake is van incontinentieproblemen kunt u bij Edelweiss terecht voor behandeling en advies. Onze oefentherapeut heeft ruime ervaring met deze problematiek en kan u hiervoor behandelen. We zullen onderzoeken welke vorm van incontinentie u heeft en wat de oorzaak is. Middels bekkenbodemtraining kunt u gericht aan uw probleem werken. Onze verpleegkundige kan u adviseren op het gebied van incontinentiematerialen en huidverzorging. In sommige gevallen kunnen alternatieve geneeswijzen een verbetering van uw klacht geven.

Incontinentie

Incontinentie komt zowel bij vrouwen als mannen voor. Meestal gaat het om incontinentie van urine, maar soms ook om incontinentie van ontlasting. Urine-incontinentie komt meer voor bij vrouwen en het komt meer voor naarmate men ouder wordt. Naar schatting heeft ongeveer een kwart van de volwassen vrouwen urine-incontinentieproblemen. Bij mannen komt urine-incontinentie in bijna alle gevallen voor na het 65e levensjaar, de oorzaak daarvan is meestal gelegen aan de prostaat.

Er zijn verschillende soorten incontinentie:

Stressincontinentie: dit is urine-incontinentie zonder dat iemand aandrang ervaart bij drukverhoging in de buik, zoals bij sporten, niezen, persen of hoesten.

Urge-incontinentie:  dit is urine-incontinentie door een plotselinge onbedwingbare aandrang om te plassen.

Gemengde incontinentie: dit is urine-incontinentie met kenmerken van zowel stress- als van urge-incontinentie.

Functionele incontinentie: dit houdt in dat iemand door beperkte mobiliteit niet op tijd het toilet kan bereiken.

Overloopincontinentie: dit is een vorm van incontinentie bij mannen als de blaas niet helemaal geleegd wordt. Iemand verliest dan urine in de vorm van druppels.

Incontinentie door een neurogene blaas: dit is een vorm van incontinentie ten gevolge van een beschadiging van een gedeelte van het zenuwstelsel. Dit kan zich uiten in een onderactieve of overactieve blaas.

Incontinentie van ontlasting: dit kan veroorzaakt worden door een defect of verslapping van de kringspier, zenuwbeschadiging, verzakking van de endeldarm, chronische darmontsteking of diarree.