Ik heb problemen met mijn gewicht

Wat kan Edelweiss u bieden?

Edelweiss kan u helpen op het gebied van voeding en het bereiken van een gezond gewicht. Wij bieden hulp op het gebied van afvallen, aankomen in gewicht, aanleren van een gezond voedingspatroon en specifiek voedingsadvies bij verschillende klachten en aandoeningen.

Allereerst zal er een voedingsanamnese worden afgenomen, daarna zal een voedingsanalyse worden gedaan. Hierna stellen wij een voedingsplan voor u op en indien gewenst zullen we u hier verder in begeleiden. Het voedingsadvies kan aangevuld worden met een trainingsschema of deelname aan een small group training. Ook kan er gekozen worden voor verdere ondersteuning door een van onze alternatieve geneeswijzen.

Gewichtsproblemen

Naar schatting heeft ongeveer 50% van de volwassen mensen en 3 op de 5 van de 50-plussers overgewicht. Als iemand ernstig overgewicht heeft wordt er gesproken van obesitas. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes, een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk. Ook is de kans groter op gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. Overgewicht kan tot psychische klachten leiden.  Overgewicht ontstaat door een verstoorde energiebalans tussen voeding en beweging. Zowel psychische als sociale factoren en genetische aanleg kunnen meespelen. In sommige gevallen is er sprake van een lichamelijke oorzaak, zoals een verstoorde hormoonhuishouding of schildklierproblemen.

Ondergewicht betekent een lager gewicht dan goed voor iemand is. Ook dat kan een risico zijn voor de gezondheid, omdat er een tekort is aan essentiële voedingsstoffen. Hierdoor kan de afweer achteruit gaan en kunnen klachten ontstaan van vermoeidheid, kouwelijk zijn, duizelingen en lusteloosheid. Ondergewicht kan veroorzaakt worden door een verkeerde leefstijl of een gevolg zijn van een ziekte.

Een gezond voedingspatroon is aan te raden voor alle mensen, hiermee vergroot u de kans op een goede gezondheid. In sommige gevallen heeft iemand een speciaal dieet nodig, of is het beter om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn in het geval van suikerziekte, hart- en vaat ziekten, migraine of allergieën.